Huawei și ZTE, inamici ai statului: cum au ajuns să amenințe securitatea națională

de: Alexandru Puiu
06 07. 2020

Statele Unite ale Americii continuă sabotajul cât se poate de agresiv al celor mai importanți jucători chinezi din tech, Huawei și ZTE.

Dacă trăiai cu speranța că Huawei va ajunge vreodată să colaboreze din nou cu Google și să scape de aura de spionaj pe care a creat-o Donald Trump, te înșeli amarnic. Printr-un comunicat de presă fără nicio miză reală, FCC (Comisia Federală de Comunicații) din SUA a clasificat Huawei și ZTE ca fiind o amenințare pentru securitatea națională.

Documentul nu are neapărat o miză, pentru că cele două companii se aflau deja în imposibilitatea de a comunica cu operatorii de telefonie americani sau orice alte companii din SUA. Chiar și așa, Federal Trade Commission a simțit nevoia să insiste pe faptul că cele două companii sunt legate de ”China comunistă” și intenționează să se implice în spionaj industrial la scară largă.

Printre consecințele acestui comunicat se numără faptul că nicio companie americană nu poate fi subvenționată de stat, prin programul Universal Service Fund, pentru a ”achiziționa, obține, menține, modifica sau a oferi suport tehnice niciunui echipament sau serviciu” oferit de Huawei și ZTE.

Acest pas a fost ultimul realizat de FCC pentru a proteja rețelele de comunicații americane de amenințări din partea China, se mai arată în același comunicat de stat. În trecut, FCC a inițiat deja toate procedurile pentru a elimina echipamentele existente create de Huawei și ZTE din toate rețelele de comunicații naționale.

Comisarul Brendan Carr din cadrul FCC a insistat, cu această ocazie, pe faptul că ”America a întors pagina când vine vorba de abordarea timidă și slabă împotriva Chinei comuniste din trecut”. Acum, ”dă dovadă de puterea necesară pentru a adresa amenințările Chinei comuniste”. Nu este foarte clar ce nume importante vor mai fi trecute pe lista neagră a SUA, dar este clar că manifestările agresive ale guvernării Trump împotriva diverselor companii din afara Statelor Unite nu se va opri aici. Comisia va continua pașii pentru a securiza ”rețelele de comunicații americane în fața actorilor negativi care vor să facă rău”, se mai arată în același comunicat.